دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ |۲۳ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 25, 2024
آیت الله مکارم شیرازی

حضرت آیت الله مکارم شیرازی، شکر عملی نعمت های الهی را بسیار حائز اهمیت دانستند و گفتند: شکر عملی نعمت های خداوند این است که اگر انسان، نعمتی بیش از اندازه مصرف خود دارد به دیگران ببخشد و انفاق کند.

به گزارش خبرگزاری «حوزه»، حضرت آیت الله مکارم شیرازی شامگاه چهارشنبه در شانزدهمین برنامه «چشمه معرفت» که از شبکه دوم سیما پخش شد، با بیان اینکه اخلاق در اسلام مشتمل بر چهار نوع است، اظهار داشتند: اخلاق نسبت به خداوند، خلق خدا، خود و طبیعت چهار نوع اخلاق در اسلام هستند.

ایشان تصریح کردند: برای تمام انواع چهارگانه اخلاق در اسلام برنامه وجود دارد که اگر این شاخه های اخلاق را به خوبی بشناسیم و عمل کنیم به یقین انسانی متعالی و مقرب درگاه خداوند خواهیم بود.

معظم له، نخستین برنامه اخلاقی انسان نسبت به خداوند را «شکر نعمت های الهی» عنوان کردند و گفتند: پیوند انسان با مبدأ عالم آفرینش از طریق شکر نعمت های الهی است.

این مرجع تقلید با اشاره به آیه 18 سوره نحل«وَإِنْ تَعُدُّوا نِعْمَةَ اللَّهِ لَا تُحْصُوهَا ۗ إِنَّ اللَّهَ لَغَفُورٌ رَحِيمٌ»، اظهار داشتند: تمام وجود انسان در سایه احاطه نعمت های خداوند است و اغراق نیست که توانایی شمارش نعمت های الهی را نداریم.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی به نعمت های الهی درون بدن انسان اشاره داشتند و گفتند: براساس اعلام دانشمندان کبد 900 سموم را دفع می کند؛ کلیه ها با دو میلیون فیلتر، مواد سمی را از خون جدا می کنند و میلیون های گلبول سفید به عنوان نیروهای دفاعی بدن، سلامت ما را در مقابل انواع بیماری ها حفظ می کنند.     

ایشان افزودند: بدن انسان در شبانه روز از چهار طریق هوا، آب، غذا و پوست تحت حملات میکروبی قرار دارد اما با این وجود نیروهای دفاعی بدن، سلامت انسان را حفظ می کنند.

   معظم له با تاکید بر اینکه اخلاق حکم می کند همواره از خداوند متعال شکرگزار باشیم، ابراز داشتند: خداوند منبع تمام برکات است و هرچه داریم از ذات اقدس الهی می باشد.

این مرجع تقلید همچنین به آیه 12 سوره لقمان «وَلَقَدْ آتَيْنَا لُقْمَانَ الْحِكْمَةَ أَنِ اشْكُرْ لِلَّهِ وَمَنْ يَشْكُرْ فَإِنَّمَا يَشْكُرُ لِنَفْسِهِ وَمَنْ كَفَرَ فَإِنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ حَمِيدٌ» اشاره داشتند و گفتند: قرآن در این می فرماید «ما به لقمان حكمت داديم (و به او گفتيم) شكر خدا را بجاي آور، هر كس شكرگزاري كند به سود خويش شكر كرده، و آنكس كه كفران كند (زياني به خدا نمي‏رساند) چرا كه خداوند بي نياز و ستوده است».

این مفسر برجسته قرآن کریم با تجلیل از شخصیت لقمان حکیم، گفتند: لقمان به احتمال قوی از انبیاء نبود اما مرد حکیم و دانشمندی بود و به قدری در درگاه خداوند اهمیت پیدا کرد که سخنان او در ردیف آیات قرآن شده است.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی با طرح پرسشی مبنی بر اینکه چگونه منفعت شکر نعمت به انسان بازمیگردد، گفتند: انسان با شکر نعمت به خداوند عرضه می دارد که لایق دریافت این نعمت های بزرگ است.

ایشان، «شکرگزاری» را اثبات لیاقت انسان برای درک نعمت از ناحیه خداوند دانستند و ابراز داشتند: باغبانی که از درختان مراقبت می کند و به آنها آب می دهد و آفت ها را از بین می برد، اگر ثمره و میوه های آنها را مشاهده کند، بیشتر به مراقبت می پردازد اما اگر درختان ثمری ندهند، آنها را رها می کند.

معظم له با بیان اینکه نتیجه شکر نعمت به خود انسان بازمیگردد، ابراز داشتند: شکر دارای سه مرحله قلبی، زبانی و عملی است.

این مرجع تقلید، شکر عملی نعمت های الهی را بسیار حائز اهمیت دانستند و گفتند: شکر عملی نعمت های خداوند این است که اگر انسان، نعمتی بیش از اندازه مصرف خود دارد به دیگران ببخشد و انفاق کند.

این مفسر برجسته قرآن کریم در پایان با تاکید بر اینکه عالم هستی عالم انفاق است، گفتند: ما هم باید در مسیر عالم، شکر نعمت های الهی را به جای آوریم.

انتهای پیام/313/33  

 

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha